Ανθρωποειδή ρομπότ: Οι φροντιστές του μέλλοντος για τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς

2023-07-14 21:36
 
 
Γράφει ο Βασίλης Ζαφειρίδης
 
 
Πάντα θεωρούσαμε τα ρομπότ ως κάτι που ανήκει στον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας, αλλά η Fourier Intelligence, μια εταιρεία με έδρα τη Σαγκάη, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον. Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση του γηράσκοντα πληθυσμού της Κίνας, η Fourier Intelligence αναπτύσσει το GR-1, ένα ανθρωποειδές ρομπότ που έχει σχεδιαστεί για να φροντίζει τους ασθενείς και τους ηλικιωμένους.
 
Το GR-1 δεν είναι απλά ένα ρομπότ. Έχει ύψος 1,64 μέτρα, ζυγίζει 55 κιλά και μπορεί να εκτελεί μια πληθώρα εργασιών. Μπορεί να προγραμματιστεί να κάθεται, να στέκεται, να πηδά, και να χρησιμοποιεί διάφορα αντικείμενα και εργαλεία. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχει σχεδιαστεί για να φροντίζει τους ανθρώπους.
 
Ο Ζεν Κο, ο διευθύνων σύμβουλος της Fourier Intelligence, βλέπει το GR-1 όχι μόνο ως έναν φροντιστή ή έναν βοηθό θεραπείας, αλλά και ως έναν σύντροφο στο σπίτι για τους ηλικιωμένους που μένουν μόνοι τους. Είναι μια όμορφη ιδέα, ένα ρομπότ που μπορεί να προσφέρει συντροφιά και να φροντίζει τους ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο.
 
Η Fourier Intelligence δεν σταματά όμως εδώ. Έχει επίσης αναπτύξει ρομποτικούς εξωσκελετούς που υποστηρίζουν τα χέρια και τα πόδια των ασθενών κατά τη διάρκεια της φυσικοθεραπείας. Είναι σαν να έχουν έναν προσωπικό γυμναστή που τους βοηθά να επανακτήσουν την κινητικότητά τους.
 
Η παρουσίαση του GR-1 στο Παγκόσμιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης στη Σαγκάη ήταν μια σημαντική στιγμή για την εταιρεία. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης το ανθρωποειδές ρομπότ Optimus της Tesla και το X20, ένα τετράποδο ρομπότ που έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί επικίνδυνα καθήκοντα, όπως η ανίχνευση τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα.
 
Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την αύξηση της ζήτησης για φροντίδα, τα ρομπότ όπως το GR-1 θα μπορούσαν να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο στην υγειονομική περίθαλψη του μέλλοντος. Αλλά πέρα από την πρακτική τους χρησιμότητα, τα ρομπότ όπως το GR-1 μπορούν να φέρουν μια αίσθηση συντροφιάς και φροντίδας σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο.

Θέμα: Ανθρωποειδή ρομπότ: Οι φροντιστές του μέλλοντος για τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς

Δεν βρέθηκαν σχόλια.

Νέο σχόλιο



Search by keywords



 

eu.techteacher.apk (219943)

Download our app