Assassin's Creed: Γεγονός ή μυθοπλασία; Μέρος 2º

2015-12-04 23:31

Γράφει ο Βασίλης Ζαφειρίδης


Ezio Auditore da Firenze

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στο Assassin's Creed II, το οποίο τοποθετείται στην Αναγεννησιακή Ιταλία του 14ου αιώνα. Εκεί βρίσκουμε τον Ασσασσίνο Ezio, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τους Ναΐτες Ιππότες, οι οποίοι καθοδηγούνται από τον διεφθαρμένο Πάπα Ροντρίγκο Βοργία. Ο Βοργία είναι αρχηγός του Τάγματος των Ναϊτών και η Παπική περίοδός του βασίζεται στη διαφθορά και τη βία.

Όταν λοιπόν κοιτάμε την ιστορική γραμμή της εποχής, πράγματι ανακαλύπτουμε ότι υπήρξε ο Πάπας Ροντρίγκο Βοργία, ο οποίος ανέλαβε το αξίωμα του Ποντίφικα το 1492 και ονομάστηκε Αλέξανδρος Στ'. Η ιστορία μάς παραθέτει ότι και ο πραγματικός Πάπας Βοργία, ήταν τόσο διεφθαρμένος όσο και ο χαρακτήρας του παιχνιδιού (ίσως και περισσότερο). 

Ο πραγματικός Βοργία, λέγεται ότι εκλέχτηκε στο αξίωμα με δωροδοκίες και με νοθεία στις ψήφους. Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, ξεκίνησε να τοποθετεί σε πολύ σημαντικές θέσεις, μέλη της οικογένειάς του (και αν δεν υπήρχε κάποια θέση δύναμης, τη δημιουργούσε). Σύμφωνα με τους εχθρούς του Βοργία, η θητεία του ως Πάπας, αναλώθηκε σε δολοφονίες, σε πολεμική προπαγάνδα στην Ευρώπη αλλά και προσεγγίζοντας όποιον μπορούσε να τον βοηθήσει να διατηρήσει την εξουσία του. 

Τέλος, η ''βασιλεία'' του Ροντρίγκο, ως ενός από τους χειρότερους Πάπες της Ιστορίας, συνεχίστηκε μέχρι το 1503, όπου σε ηλικία 72 ετών, πέθανε. Πολλοί ιστορικοί ισχυρίζονται ότι δολοφονήθηκε με δηλητήριο, γεγονός που αν ισχύει, θα ήταν ένα ταιριαστό τέλος σε έναν άνθρωπο, για τον οποίο η ιστορία μας αποδεικνύει ότι ήταν πιο βίαιος και διεφθαρμένος ακόμα και από το χαρακτήρα του βιντεοπαιχνιδιού.

Ratonhnhaké:ton - Connor

Εξετάζοντας τώρα το Assassin's Creed ΙΙΙ, το οποίο λαμβάνει χώρα στην Αμερική την αποικιακή περίοδο, βλέπουμε τον Ασσασσίνο Connor, που προσπαθεί να ελευθερώσει τη χώρα του από την κυριαρχία των Ναϊτών, που έχουν εγκατασταθεί εκεί. Ο Connor είναι μισός Mohawk, μισός Άγγλος και μοιράζεται την πολιτιστική κληρονομιά του με μια φυλή ντόπιων Αμερικανών, που αντιστέκονται στις αγγλικές στρατιωτικές δυνάμεις και παράλληλα ενισχύουν και υποστηρίζουν τον Γεώργιο Ουάσινγκτον, τον αρχηγό των δυνάμεων των αποίκων.

Το να συμπεριλάβει μια τόσο δυνατή ιστορική φιγούρα, όπως ο Ουάσινγκτον, ήταν τολμηρή αλλά λογική επιλογή για την Ubisoft. Εκείνος που χάραξε τη μοίρα των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει τη δική του πραγματική ιστορία, όπως και ο χαρακτήρας του παιχνιδιού.

Ο Ουάσινγκτον είναι γνωστός ως ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και αρχηγός των Αμερικανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης. Έχει ονομαστεί σωστά ως ένας από τους ιδρυτές της χώρας. Η ίδια του η ζωή είναι γεμάτη από ενδιαφέροντα γεγονότα, από τα οποία όμως θα επικεντρωθούμε, για χάρη του άρθρου, σε μερικά από αυτά, που αντανακλώνται στο Assassin's Creed III.

Σημειωτέον, η ιστορία δεν έχει καταγράψει απόπειρες δολοφονίας του Ουάσινγκτον(όπως βλέπουμε στο παιχνίδι), αλλά οι νίκες του στις μάχες ενάντια στους Άγγλους, η προδοσία του Benedict Arnold και η σύλληψη του Charles Lee μετά τη μάχη στο Monmouth είναι πραγματικά γεγονότα, που εμφανίζονται στο παιχνίδι.

Φυσικά, ο Ουάσινγκτον δεν ήταν τέλειος. Ήταν υπεύθυνος για την εντολή της ''καμένης γης'', που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν 40 χωριά ντόπιων Αμερικανών, γεγονός για το οποίο έρχεται σε αντιπαράθεση με τον Connor.

Παρόλα αυτά η Ubisoft έκανε σοφή επιλογή να δώσει βάση σε ιστορικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην Αμερικανική Επανάσταση και στη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχοντας στο παιχνίδι μια προσωπικότητα όπως ο Γεώργιος Ουάσινγκτον, ο κάθε παίκτης νιώθει ότι παίρνει μέρος και δημιουργεί και ο ίδιος την Ιστορία.

συνεχίζεται...



Διαβάστε ακόμα:






Search by keywords



 

eu.techteacher.apk (219943)

Download our app


For english, press the flag