Assassin's Creed: Γεγονός ή μυθοπλασία ; Μέρος 1º

2015-12-02 22:14

Γράφει ο Βασίλης Ζαφειρίδης


Η απίθανη (αλλά πραγματική) ιστορία πίσω από τη σειρά Assassin's Creed. 

Η σειρά Assassin's Creed έχει δικαιολογημένα επαινεθεί για το ελκυστικό της gameplay, αλλά και για τους πλούσιους κόσμους, γεμάτους με ιστορικά στοιχεία. Αλλά ποσό ακριβής είναι η Ubisoft, όταν παίρνει ιδέες και προσωπικότητες από την ιστορία για να τους εντάξει στα παιχνίδια; Διαβάστε λοιπόν μερικές πτυχές οι οποίες θα σας εκπλήξουν.

Ξεκινώντας, ας ρίξουμε μια ματιά στο πραγματικό Τάγμα των Ασσασσίνων, από το ταπεινό ξεκίνημα τους και το βίαιο τέλος των Ναϊτών Ιπποτών και ας δούμε πως το παρελθόν επηρεάζει το παρόν, από το πρώτο Assassin's Creed παιχνίδι ως το φρεσκότατο Syndicate.

Γεγονός ή Μυθοπλασία ; 

Altair

Στο πρώτο παιχνίδι της σειράς, ο χαρακτήρας που αναλαμβάνει ο παίκτης, είναι ένας Ασσασσίνος του 12ου αιώνα, ο οποίος κατοικεί στην πόλη Masyaf στους Αγίους Τόπους, κατά τη διάρκεια της Γ' Σταυροφορίας. Είναι πράγματι γεγονός ότι κατά η διάρκεια της Γ' Σταυροφορίας ( 1189-1192), τα ιστορικά αρχεία μαρτυρούν ότι υπήρχε ένα Τάγμα πληρωμένων δολοφόνων, που είχε ως έδρα το κάστρο του Masyaf και ήταν ενεργό για αρκετά χρόνια.

Αυτό το Τάγμα ιδρύθηκε από τον Πέρση, ιεραπόστολο και φιλόσοφο, Hassan-i Sabbah. Για να προστατέψει τα συμφέροντα του Τάγματος, χρησιμοποίησε τους Ασσασσίνους για να στοχοποιήσουν τους ηγέτες και τους πολιτικούς, των οποίων ο θάνατος, θα έκανε τους αντιπάλους να το ξανασκεφτούν, αν ήθελαν να εναντιωθούν στον Hassan. Αυτοί οι Ασσασσίνοι ήταν πολύ καλά προετοιμασμένοι και εκπαιδευμένοι στις πολεμικές τέχνες, όπως ο Αltair του παιχνιδιού, και έπρεπε να περνούν απαρατήρητοι για να μπορούν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τους στόχους τους πριν ενεργήσουν. Κάποιες φορές δε σκότωναν, αλλά άφηναν ως προειδοποίηση ένα μαχαίρι πάνω σε ένα μαξιλάρι. Η χειρονομία αυτή, ήταν συνήθως αρκετή για να φέρει τους ανθρώπους κοντά στον τρόπο σκέψης του Hassan.

Ας δούμε όμως και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Τι γίνεται με τους ορκισμένους εχθρούς τους, τους Ναΐτες Ιππότες; 

Η ιστορία, μας αναφέρει ότι οι Ναΐτες, όπως και οι Ασσασσίνοι, ήρθαν στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών, αλλά στην πραγματικότητα η προέλευσή τους ξεκινά πολύ καιρό πριν.

Οι Ναΐτες λειτούργησαν αρχικά ως μια φιλανθρωπική οργάνωση, που είχε συσταθεί για να συνοδεύσει τους προσκυνητές από την Ευρώπη στους Αγίους Τόπους. Η φήμη τους και οι πράξεις τους εξαπλώθηκαν, κερδίζοντας έτσι την απαλλαγή τους από τους φόρους, με εντολή του Πάπα εκείνης της εποχής. Αυτό όμως ήταν το σημείο καμπής, το οποίο μετέτρεψε μια αποδιοργανωμένη ομάδα σε ένα ελίτ στρατιωτικό τάγμα, που την περίοδο της Γ ' Σταυροφορίας ρίχτηκε ολόψυχα στη μάχη.

Τα ταξίδια του Αltair στους Αγίους Τόπους, όπου βλέπει σχεδόν παντού το χαρακτηριστικό άσπρο μανδύα με τον κόκκινο σταυρό, θα μπορούσαν να είναι ιστορικώς ακριβή.

Οι Ναΐτες ήταν φύλακες, γραφειοκράτες και γιατροί και χρησιμοποιούσαν ως φόβητρο απειλές, για να κρατούν τον ντόπιο πληθυσμό σε ηρεμία.

Ενώ λοιπόν, στο Assassin's Creed οι Ασσασσίνοι βλέπουν τους Ναΐτες να διευρύνονται μετά τις Σταυροφορίες, στην πραγματικότητα οι Ναΐτες Ιππότες έχασαν τη δόξα τους, εξαιτίας ενός συνδυασμού πολιτικών παιχνιδιών, χρημάτων και απληστίας. Πολλοί φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν για να ομολογήσουν ανύπαρκτα εγκλήματα και κάηκαν στη φωτιά. Τελικά το Τάγμα των Ναϊτών διαλύθηκε (Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307) και ενώ θεωρίες συνομωσίας υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ενεργά παρακλάδια τους ακόμα και σήμερα, με έργα παρόμοια του παρελθόντος τους, στα παιχνίδια Assassin's Creed, η ιστορία ούτε επιβεβαιώνει ούτε και αρνείται αυτό το κομμάτι της παράδοσης των Ναϊτών. 


συνεχίζεται...



Διαβάστε ακόμα:





Search by keywords



 

eu.techteacher.apk (219943)

Download our app


For english, press the flag