Assassin's Creed: Γεγονός ή μυθοπλασία; Τελευταίο μέρος

2015-12-20 22:10

Γράφει ο Βασίλης Ζαφειρίδης


"Η ιστορία μου είναι μια από τις πολλές χιλιάδες, και ο κόσμος δεν  υποφέρει αν τελειώσει πολύ σύντομα".

Ezio Auditore

Assassin's Creed: Unity

Στο τελευταίο κομμάτι του αφιερώματός μας θα ασχοληθούμε με τις δύο πιο πρόσφατες κυκλοφορίες της σειράς Assassin's Creed. Unity και Syndicate.

Arno Dorian

Το Assassin's Creed: Unity διαδραματίζεται στην εποχή της Γαλλικής επανάστασης (1789) στο Παρίσι. Ο χαρακτήρας που αναλαμβάνει ο παίκτης είναι ο Arno Dorian, γεννημένος στις Βερσαλίες, απο Ασσασσίνο πατέρα. Μετά τη δολοφονία του πατέρα του, ο Arno υιοθετείται από μια οικογένεια, η οποία όμως έχει στενότατες σχέσεις με το Τάγμα των Ναϊτών, καθώς ο πατριός του είναι ο Μέγας Μάγιστρος του Τάγματος.

Μέσα σε μια Γαλλία μπερδεμένη από τις ραγδαίες πολιτικές αλλαγές, ο Arno θα πρέπει να κατανοήσει το παρελθόν, που του βαραίνει τις πλάτες και να πάρει σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες θα κρίνουν το μέλλον του αλλά και το μέλλον της Γαλλίας.

Μέσα σε μια πληθώρα πραγματικών ιστορικών προσωπικοτήτων, διαφαίνεται και ο χαρακτήρας του Μαξιμιλιανού Ροβεσπιέρου. Ο Ροβεσπιέρος ήταν ένα από τα πιο ισχυρά πρόσωπα της Γαλλικής Επανάστασης, ιδιαίτερα γνωστός ως υπεύθυνος για τη λεγόμενη ''ματωμένη περίοδο'' ή όπως αλλιώς είναι γνωστή, Τρομοκρατία. Αν και υπήρξε ένας άνθρωπος που υποστήριζε θέματα, που για μας φαντάζουν αυτονόητα, όπως η κατάργηση της δουλείας, η ισότητα στα δικαιώματα ανάμεσα στους ανθρώπους (είμαστε άλλωστε στο 18ο αιώνα) ο ίδιος λέγεται ότι τρελάθηκε από τη δύναμη και την εξουσία τα τελευταία του χρόνια, γεγονός που τον οδήγησε στη σύλληψη και αργότερα στην εκτέλεση.

Δε θα μπορούσε φυσικά η  Ubisoft να αγνοήσει μια τέτοια προσωπικότητα. Έτσι λοιπόν, ο Ροβεσπιέρος είναι ένας από τους αντιπάλους του Arno στο Unity, ο οποίος πριν δοθεί στον όχλο, που τον αναζητά στο παλάτι (το μετέπειτα μουσείο του Λούβρου) πυροβολείται στο σαγόνι από τη σύμμαχο του Arno, Elise De LaSerre.

Η δραματοποίηση αυτή του Μαξιμιλιανού Ροβεσπιέρου, αλλά και γενικά του λαού του Παρισιού, εκείνης της εποχής από την Ubisoft έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γαλλίας, καθώς, πιστεύεται ότι οι Γάλλοι σκιαγραφούνται ως βάρβαροι, αιμοδιψείς και πρωτόγονοι.

Ένα από τα συναισθήματα πάντως που μας μένουν παίζοντας το Unity είναι μια τρομακτική δύναμη που έχει ο παίκτης να λαμβάνει μέρος σε γεγονότα που στιγμάτισαν την ιστορία, η εκτέλεση του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ για παράδειγμα, αλλά και να συμμετέχει στην ίδια την εξέλιξη των γεγονότων.


Assassin's Creed: Syndicate


Jacob and Evie Frye

Στον επόμενο τίτλο της σειράς περνάμε το κανάλι της Μάγχης και βρισκόμαστε στο βικτωριανό Λονδίνο. Ο Θεός λοιπόν σώζει τη Βασίλισσα και ο παίκτης καλείται να σώσει το Λονδίνο.

Μόλις ολοκληρωθούν και οι εννιά βασικές αποστολές, αποκτάμε πρόσβαση στις London Stories, όπου συναντά την επιβλητική μορφή της Βασίλισσας Βικτωρίας και όχι μόνο. Οι συγγραφείς Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και  Κάρολος Ντίκενς, ο βιολόγος Κάρολος Δαρβίνος, ο εφευρέτης Γκράκχαμ Μπελ, ο κοινωνιολόγος Καρλ Μαρξ, η νοσοκόμα Φλόρενς  Ναϊτινγκέιλ είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που συναντάμε στο Syndicate. Τι σημαίνει όμως το βικτωριανό Λονδίνο; Ραγδαία βιομηχανική ανάπτυξη, έκρηξη του πληθυσμού της Αγγλίας και της Ουαλίας και  ένας σχεδόν αιώνας (1837 -1901), επηρεασμένος από τη βασιλεία της Αυτού Μεγαλειότητας Βασίλισσας Βικτωρίας. 

Η Βασίλισσα Βικτωρία, μέχρι πρότινος η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, βασίλεψε από το 1837 μέχρι το θάνατό της το 1901 και ήταν η πρώτη Βρετανή μονάρχης, που είδε το όνομά της να δίνεται στη χρονική περίοδο της βασιλείας της ενόσω βρισκόταν ακόμα στη ζωή. Η βασιλεία της χαρακτηρίζεται, όπως προείπαμε, από τη βιομηχανική ανάπτυξη - επανάσταση, από τη σημαντική εδαφική επέκταση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας αλλά και από τη ριζική αλλαγή των οικονομικών και κοινωνικών δομών στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Επομένως, όταν ο παίκτης αναλαμβάνει τους χαρακτήρες Jacob και Evie Frye, βρίσκεται πρώτα απ' όλα σε ένα '' ζωντανό'' Λονδίνο. Ένα Λονδίνο 30% μεγαλύτερο σε μέγεθος και προσβασιμότητα από το Παρίσι του Unity, γεμάτο πραγματικές ιστορικές προσωπικότητες, που έρχονται σε επαφή με τους χαρακτήρες, αλλά πλήρως ελεγχόμενο από το Τάγμα των Ναϊτών. Τα δύο αδέλφια του παιχνιδιού (και οι δύο χαρακτήρες μπορούν να επιλεχθούν από τον παίκτη) αναλαμβάνουν να ελευθερώσουν την πόλη από τους Ναΐτες, εκμεταλλευόμενοι τους παρανόμους και τους εγκληματίες του υποκόσμου. 

Τα παιχνίδια της σειράς Assassin's Creed  έχουν μια μοναδική γοητεία. Μπλέκουν μοναδικά την πλοκή του παιχνιδιού με την ίδια την Ιστορία και μας προκαλούν το ενδιαφέρον να ψάξουμε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κάθε χαρακτήρα. Και αυτό γιατί όλοι οι πρωταγωνιστές των παιχνιδιών είναι πολύπλοκες και ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Νιώθουν οργή, ζήλια, πόνο, πόθο, αγάπη και πολεμούν προσπαθώντας να κάνουν αυτό που πιστεύουν σωστό. Το να είσαι Ασσασσίνος δεν είναι απλά ένα παιχνίδι... Είναι μια ολόκληρη νοοτροπία και αναπτύσσει όλες τις πτυχές (θετικές και αρνητικές ) της ίδιας της Ιστορίας της Ανθρωπότητας. Από την εποχή του Altair και του Ezio μέχρι  τον Jacob και την Evie και από τους Άγιους Τόπους και τη Φλωρεντία, μέχρι το Παρίσι και το Λονδίνο παίζουμε, ψυχαγωγούμαστε και μαθαίνουμε.


Καλά ταξίδια!



Search by keywords



 

eu.techteacher.apk (219943)

Download our app


For english, press the flag